מנהל מקרקעי ישראל
לאונרדו שלום,
על קצה המזלג, מינהל מקרקעי ישראל, הוא גוף המנהל ,את הקרקעות שבבעלות המדינה, הקרן קיימת לישראל ורשות הפיתוח, המהוות כ -93% משטח מדינת ישראל.
הואיל וחוק יסוד מנהל מקרקעי ישראל קובע כי כי הבעלות על הקרקע, ככלל, תשאר בידי הלאום,הרי שרוכשי אדמות המנהל רוכשים את הקרקע בחכירה ולא בבעלות.
החכירה היא בדרך כלל לתקופה של 49 שנה ולאחריהן אופציה ל- 49נוספות. בתום תקופה זו אמורה הקרקע לחזור למינהל מקרקעי ישראל, אולם על פי עקרונות מועצת מנהל מקרקעי ישראל זכותו של החוכר המקורי להמשיך בחכירה בתנאי שיעמוד בכל תנאי החוזה.
עם זאת רשאי המינהל לא להאריך את החכירה או לקבוע תנאים מיוחדים לתקופה החדשה במקרים מסוימים, כמו למשל במקרה שבו החוכר הינו נתין זר ואינו עומד בתנאי האמנה, או החוכר הפר את החוזה עם המנהל והינו בעל חובות.
בשנות ה90, בעקבות ועדה ממשלתית- ועדת רונן, הוחלט להעניק לרוכשי דירות מגורים בבניינים ציבורים, שנבנו על אדמות המינהל, רישום בטאבו כבעלים ובתנאי שמדובר בדירה בבניה רוויה ושזכויות החכירה של המשתכן מהוונות (דהיינו: המשתכן שילם מראש את מלוא תקופת החכירה).
זכות הבעלות היא הזכות הטובה והחזקה ביותר, לעומת זכות החכירה אשר מוגבלת באישור המנהל בביצוע פעולות שונות.
על מנת לברר האם הדירה בה גר המשתכן היא בבעלות הדיירים או בחכירה, יש לבדוק בהתאם למספרי גוש חלקה, היכן רשומה הדירה , האם הדירה רשומה בטאבו או במנהל, לאחר מכן יש לפנות לגורם הממשלתי או לחברה המשכנת, ולהוציא את המסמכים הרלוונטים, נסח טאבו או אישור זכויות, המעידים על הזכות הרשומה בדירה.
בבואך לקנות דירה, יש לבדוק את חוזה החכירה והתנאים בו, בנוסף האם המוכר שילם את דמי החכירה עבור הדירה, האם הדירה אמורה להירשם על שם המוכר בטאבו ועוד.
מומלץ לפנות ולהתייעץ עם עו"ד בנוגע לרכישת הדירה ולהעברת הזכויות בה על שם הרוכש.
למידע נוסף בגין המנהל ניתן לקרוא באתר המנהל שהקישור מצ"ב למטה.