על הרעיון מאחורי ספרים
כתגובה לחוק הסופרים שבא עלינו לטובה ואחרי שתהיתי על הנושא לא מעט זמן, רציתי לדבר קצת על ספרים (ואולי על דברים דומים אחרים).
כהסתייגות אומר שאני רק מעלה רעיונות ותהיות. אני לא עוסק בתחום ולא ממש מבין בו. אני רק קורא.
אני נוהג להשיג את הספרים שאני קורא מהספריה העירונית בטבריה. את רוב הספרים שקראתי השאלתי ממנה ולרוב גם מצאתי בה את רוב הספרים שרציתי (המון ספרות פנטזיה) ואם לא אז הספריה מצאה אותם עבורי וקנתה אותם בשבילי. כיום הספריה בטבריה לא לוקחת תשלום על ספרים מעבר לפיקדון משפחתי בתמורה ל-8 ספרים שניתן להשאיל בו זמנית. גם בעבר כשלקחה הספריה כסף היה זה סכום שנתי פעוט (משהו כמו 25 שקלים לאדם לספר ו-30 לשניים). לרוב הספריה לא מציקה כלפי חריגות בזמנים (אלא אם יש דורש אחר) ולא משתמשת בפיקדון.
בניגוד אלי, אני מכיר אנשים שאוהבים לקנות את הספרים שהם קונים. חלק טוענים שהספרים בספרייה מלוכלכים ו-"מגעילים" (מה שלא תמיד נכון אך יש מקרים), חלק אוהבים שהספרים אצלם בבית לקריאה חוזרת וחלק מציגים את היתרון של קריאה בלי המתנה. בנוסף, לא תמיד יש ספריות נוחות או זולות בכל הערים בארץ.
מודל המכירה של ספרים לדעתי הוא בעייתי. אני לא חושב שצריך למכור ספר לפי קורא. לרוב סיפורת קוראים פעמים בודדות, הספר עצמו עשוי מנייר מיותר וספרים רבים נתרמים עד אין סוף (במיוחד רבי מכר או ספרי מבצע). מצד שני הספריות של היום מהוות הפסד עבור הסופרים. אני לא חושב שהן משלמות לסופר עבור כל קריאה של ספר ולכן הן מורידות את כמות הקונים הפוטינציאלים.
בספריות מדיה דיגיטליות כמו מוזיקה ווידאו משלמים לפי צפיה או רכישה. גם שם אני לא בטוח שבכל רכישה עובר סכום אל היוצר עצמו מעבר לתחום התמלוגים במוזיקה. יכול ומודל קניה מוסדר יותר של ספריות מול הוצאות ספרים יכל לאפשר יצירה רחבה יותר ועמידה יותר של ספרים. ואציג כמה רעיונות:
* כיום ישנם ספרים שכבר לא מודפסים יותר כיון שלא שווה להוצאה ליצור הוצאה מחודשת לספרים מסוימים. ישנן כמה הוצאות שמוכנות להדפיס לפי דרישה. אם היה קיים מודל של קיום לספריות מול הוצאות ספרים היתה יכולה ספרייה לחדש את מלאי הספרים שלה אם ספר מבוקש או נהרס.
* אדם יכול לשלם סכומים כמו שקלים בודדים להשאלה או לזכות לקריאה שיגיעו אל הסופר. כך כמו תמלוגים במוזיקה ניתן יהיה להרוויח בכבוד רב יותר מספרים. למרות כל זה, אני לא בטוח שנכון שאדם שעובד מספר סופי של זמן על יצירה מסוימת ימשיך לדרוש בעבורה כסף לנצח.
* אנשים שרוצים ספר מסוים בביתם יוכלו להזמינו מההוצאה. תגידו לי שקשה להדפיס ספר לפי דרישה. אני מניח שמהלך כזה יגרום להוצאת ספרים "גנריים" יותר עם עיצובים ייחודיים פחות.
מה אתם חושבים? האם אתם מעדיפים לקנות ספרים או לשאול מספריה? האם הייתם מוכנים לשלם לפי השאלה של ספר? האם אתם חושבים שעל יצירה יש זכות להרוויח עבור כל צריכה שלה? וכמה פעמים יוצא לכם לקרוא ספר שכבר קראתם?