כמה נקודות חשובות למפרשים (וגם לקוראים שמציצים) – נא לקרוא!
לא לשאול שאלות פסיביות
פעמים רבות מידי אני נתקל בשאלות כמו: "האם אני אעבור דירה השנה?" ובכן, אם יורשה לי להיות ציני, מה הבעיה? כל אחד יכול לעבור דירה וזה מאד פשוט! מתקשרים למובילים, קובעים תאריך והנה – עברתם דירה, פשוט לא? אם תתקשרו למובילים זה יקרה ואם יהיה תפוס, נסו בעוד כמה דקות.
מה הבעיה עם השאלה הזו, אם כך? הבעיה היא שזו שאלה פסיבית. הדברים לא קורים סתם מאליהם ולרוב מאחורי כל שאלה פסיבית מסתתרת השאלה האמיתית אותה צריך לשאול. במקרה של מעבר דירה לרוב ישנם שאלות כמו: האם נצליח למכור את הדירה הנוכחית שלנו השנה?, האם נצליח לקבל משכנתא הבנק? וכדומה.
עוד דוגמא לשאלה כללית: "האם מצבי הכלכלי ישתפר השנה?" גם זו שאלה פסיבית ומאחוריה מסתתרת שאלה אחרת. אנחנו חייבים להבין מה השואל מתכוון ולהניע את השואל לשאול את השאלה הנכונה. במקרה זה עלינו לבדוק מה התוכנית שלו? מה הוא רוצה לעשות כדי לשפר את מצבו הכלכלי. אם אין לו תוכנית ננסה לפרק את הבעיה למספר שאלות כגון: האם אני אקבל קידום? האם יאשרו לי הלוואה בנק? האם נצליח לצמצם את ההוצאות? האם אצליח לקבל עזרה כספית מהמשפחה? ואפילו: האם אזכה השנה בלוטו? אלו הן השאלות הנכונות ואם נענה עליהן נוכל באמת לעזור לשואל.
כשאנו נותנים לשואל לשאול שאלה פסיבית, לא רק שאנו נותנים לו לגיטימציה להמשיך להיות פסיבי בחייו, אלא גם אנו מונעים ממנו את העזרה אותה אנו, הקוראים בקלפים, בקלפים יכול לתת.