קווים מנחים לבחירת מזון לחיית המחמד

בבואכם לבחור מזון עבור חיית המחמד שלכם, קל להתבלבל משלל השמות והתיוגים ומהעטיפות הצבעוניות. המבחר המוצע כיום בחנויות בעלי החיים הוא עצום עד כדי להרתיע, ובלי להרגיש אפשר ללכת בו לאיבוד. מפתה לוותר מראש ולבחור את השק עם העיצוב המזמין ביותר, התיאורים המרשימים ביותר, המחיר האטרקטיבי ביותר או פשוט להאמין בעיניים עצומות לכל מה שיאמר לכם אדם בעל סמכות בנושא, בין אם זה וטרינר, מאלף, מגדל, או פשוט המוכר או המוכרת בחנות החיות. לכן השאלה הראשונה שעליכם לשאול היא - למה זה בכלל חשוב?

 

תזונהבריאות ואיכות חיים

גורמים רבים משפיעים על מצבם הבריאותי של כל היצורים החיים, וכלבים, חתולים ובני אדם אינם שונים בכך. תורשה, משתנים סביבתיים, תזונה, וסגנון חיים, לכולם השפעה רבה על איכות חיינו. עם זאת, התזונה היא אחד הגורמים הפשוטים ביותר לשינוי, מה גם שנוח לשלוט בה ולהתאים אותה לצרכינו. מעבר לכך, מחקרים מוכיחים כל פעם מחדש עד כמה משקלה של התזונה במשוואה זו הוא משמעותי.

חיות המחמד שלנו הן במקורן חיות בר אשר בויתו על ידי בני אדם, ואף על פי שלאחר אלפי שנים הן כבר הפכו לחלק בלתי נפרד מנוף חיינו, הן עדיין אינן חיות בסביבה ובאורח החיים הטבעי להן. התזונה של כלבים וחתולים, אשר בעבר הסתמכה על ציד, עברה לידי הבעלים שלהם. בכך הפכנו לגורמים העיקריים בקביעת איכות החיים של חיות המחמד שלנו. כאשר אנו מאמצים כלב, חתול או כל בעל חיים אחר, חשוב לזכור שאנחנו לוקחים על עצמנו את האחריות המלאה לבריאותם ולרווחתם, וחלק מרכזי מאחריות זו הוא הדאגה לצורך הבסיסי ביותר שלהם - לאכול - ולשמירה על איכות התזונה שלהם. ניתן להסכים אם כן שהדרך הטובה ביותר לוודא שחיית המחמד שלנו נהנית מתוחלת, אורח ורמת החיים המיטביים, עוברת דרך קיבתם.

 

בחירה מושכלת

כמובן שכאשר גורם התזונה הוא כה מרכזי בשמירה על בריאות חיית המחמד, הפיתרון הפשוט ביותר הוא להעביר את ההחלטה לידי אדם אחר עליו אנו סומכים בנושא. ציינו קודם לכן את הוטרינרים, המאלפים, המגדלים והעובדים בחנויות החיות. אין ספק שלעצת כולם יש ערך בלתי מבוטל, אבל הבעלים של חיית המחמד הם אתם ורק אתם, ובסופו של דבר ההחלטה צריכה להיות שלכם.

 

סינון על דרך השלילה

 לפני שנדע כיצד לבחור מזון איכותי, חשוב שנלמד כיצד לא לבחור מזון.

 

המלצות בלתי מפורטות:

    •  רק מפני שלצד איש מקצוע ידע רב יותר משלכם, אין הדבר אומר שהוא חושב קודם טוב על טובת חיית המחמד שלכם. אל תסתמכו על המלצות שמסתכמות ב"מזון מצוין". דרשו לדעת – מה הופך את אותו סוג מזון לעדיף על אחרים?

 

עיצוב חיצוני:

    •  אמנם שק מזון שמגיע בעטיפה חיצונית שעוצבה באופן בלתי מושקע בעליל (או ללא עיצוב כלל), מעיד לרוב על חוסר השקעה דומה באיכות האוכל, אך עיצוב מרשים אין פירושו מזון איכותי. אל תסתנוורו מתמונות יפות.

 

תיוגים שרירותיים:

    •  בוודאי שמעתם בעבר על החלוקה של סוגי מזון לבעלי חיים לקטגוריות איכות כגון "מזון פשוט", “פרימיום", “סופר פרימיום" וכדומה. ננפץ את המיתוס ונאמר לכם שתיאורים כאלה הם ריקים מתוכן. באף מדינה בעולם לא קיים תקן שקובע מהו "מזון סופר פרימיום", ולמעשה, כל יצרן רשאי לכתוב על גבי העטיפה ככל העולה על רוחו. דין "פרימיום" כדין "הוליסטי" – תואר ריק מתוכן שאינו דורש שום חובת הוכחה מצד היצרן.

 

טעם:

    •  אין ספק שמרכיב הטעם הוא בעל משקל רב בשלב ההאכלה – אחרי הכל, לא משנה כמה המזון שקנינו מוצלח אם חיית המחמד לא מוכנה לאכול אותו – אך אל לנו להתפתות ולחשוב שכל מזון שטעים לכלב או לחתול הוא בהכרח בריא לו. מזון עתיר בשומן זול, מלח וחומרים משפרי טעם יהיה טעים מאוד עבור כל אחד, אבל הדבר משול לילד שהוריו מאכילים אותו אך ורק בממתקים ו"ג'אנק פוד". ניתן להסכים שזוהי התנהגות שאינה אחראית.

 

מחיר:

    •  מזון ברמה גבוהה בהכרח יהיה מורכב מרכיבים איכותיים בעלי עלות גבוהה יותר, ולכן מחירו כמעט תמיד יהיה גבוה יותר משל סוג מזון נחות ממנו. עם זאת, זו טעות לחשוב שכל מזון יקר הוא איכותי! ישנן חברות רבות בעלי מנועי פרסום ושיווק משומנים אשר מייצרים תמונה מטעה, המציגה את המוצר שלהן כשיא האיכות, וגובות עליו מחיר בהתאם. זכרו – איכות המזון משתקפת במחירו, אך מחיר המזון לא תמיד מעיד על איכותו.

 

טבלאות האכלה

    • הדעה הרווחת היא שככל שמזון הוא איכותי יותר, גוף בעל החיים יפיק ממנו תועלת רבה יותר, ולכן נדרשת כמות קטנה יותר של אותו מזון בשביל לספק את צרכיו של בעל החיים, מאשר אם הוא היה ניזון מאוכל פשוט יותר. אף על פי שהעיקרון שעומד מאחורי קביעה זו הוא נכון, יש לציין שמאחורי טבלאות ההאכלה המופיעות על גבי רוב שקי המזון עומד חישוב יבש של ערך קלורי לעומת צריכה קלורית. זהו אינו מדע מדויק – אתם מכירים את חיית המחמד שלכם טוב יותר מכל טבלה, ואין להסתמך על נתונים אלו בבחירת מזון איכותי.

 עם כל זאת, זכרו: העבודה שמזון הוא טעים, יקר, נושא תארים מרשימים כגון "אולטרה פרימיום", מפרט כמויות האכלה קטנות, בעל עיצוב מזמין, ומומלץ בחום על ידי אנשים מביני עניין, לא הופכת אותו למזון רע כשם שהיא לא הופכת אותו למזון טוב. העיקרון החשוב ביותר הוא שאין להסתמך על נתונים אלה בבחירת מזון מכיוון שהם עלולים להטעות, אך כמובן שהכוונה אינה שיש לפסול מזון בהתאם.

 

אז מה כן?

מרבית המידע החיוני על מזון לעולם לא יתנוסס בגאון בקדמת העטיפה. בצידו האחורי של שק המזון תוכלו ללמוד הרבה יותר על טיבו מאשר מהכותרת והתמונה שמעטרים אותו. את רוב המידע על האוכל תוכלו לאסוף מרשימת הרכיבים (אשר מפרטת את כל הרכיבים לפי הכמות שלהם במזון, בסדר יורד) ומטבלת הסימון התזונתי (אשר מפרטת את הרכבו התזונתי של המזון – אחוזי החלבון, השומן, הסיבים התזונתיים וכו').

 

חלבוניםשומניםומה שהטבלה לא מספרת

עיקר התזונה של כלבים וחתולים כחיות טורפות צריכה להיות מורכבת מחלבון ושומן ולא מפחמימות, אך רכיבי פחמימות הינם הכרח במזון יבש, מכיוון שהעמילן שמופק מהם קל לעיבוד ומשמש כמעין דבק או בצק, בלעדיו צורת המוצר הסופי הייתה אבקה ולא כופתיות קשות. על כן נהוג לשפוט אוכל על פי אחוז החלבון שבו.

כמו במקרים רבים אחרים, העיקרון מאחורי שיטה זו הוא נכון, אך קביעת ערכו של אוכל לפי מינון החלבון בלבד היא מטעה. העיקרון המנחה תמיד צריך להיות: איכות על פני כמות. מזון בעל רמת חלבון צנועה של 23%, אך עם רכיבי חלבון איכותיים, תמיד יהיה עדיף על מזון עם רמה גבוהה של 28% חלבון ממקור זול. על כן יש לבחון את הסימון התזונתי בשילוב עם איכות הרכיבים ולא בנפרד. במצב שבו כל רכיבי החלבון והשומן הם מאיכות גבוהה - מצב נדיר באופן מפתיע - כמובן שכמה שיותר, יותר טוב.

 

זיהוי רכיבים

כשם שבריאות בעל החיים תלויה בתזונתו, רמת התזונה עצמה תלויה בהרכב שלה. כלבים וחתולים מאז ומתמיד היו בעלי חיים טורפים, וכמה אלפי שנים של שותפות גורל עם בני האדם לא שינו את הביולוגיה הבסיסית שלהם. לכן, הגורם המרכזי ביותר בתזונה שלהם היה ויישאר זהה: בשר. מכיוון שהרכיבים ברשימה בגב העטיפה מסודרים לפי המשקל שלהם באוכל, מהגבוה ביותר לנמוך ביותר, עלינו לצפות ממזון איכותי להציג רכיב בשרי בראש הרשימה, מעל שאר הרכיבים. כך נדע שהרכיב בעל המשקל הרב ביותר במזון הוא אכן בשר. אך איכות הבשר חשובה בדיוק כמו מיקומו ברשימה.

 

עוף או קמח עוף?

 רכיבים בשריים יוצגו באחת משתי צורות – רכיב טרי (עוף, כבש, סלמון – chicken, lamb, salmon) או רכיב מעובד (קמח עוף, קמח כבש – chicken meal, lamb meal). מיתוס מוכר הוא שבשר עוף עדיף על פני קמח עוף – אחרי הכל, עדיף להאכיל חתול או כלב בבשר טרי מאשר בבשר מיובש וטחון, נכון? לא בדיוק. המזון היבש שאנו מגישים לחיית המחמד שלנו הוא מוצר מוגמר שעבר טחינה ועיבוד, וכמובן, הוא מזון יבש. משמע, גם כאשר נראה ברשימת הרכיבים "בשר עוף" או "בשר כבש", חשוב לזכור שאותו בשר טרי מיובש בסופו של דבר, ולאחר מכן נטחן ועובר בדיוק את אותו עיבוד שעבר קמח עוף. למעשה, אין הבדל בין שתי הצורות במוצר המוגמר ואין בייצוג זה או אחר בכדי להעיד על איכות הרכיבים.

 

מוצרי לוואי

 תעשיית המזון של בני האדם מייצרת פסולת רבה בדמות כל אותם חלקים באוכל שלנו שמוגדרים כאלה ש"לא ראויים למאכל אדם". לדוגמה: עצמות, עור, נוצות, פרסות, ציפורניים, כרבולות ועוד מיני דברים שעדיף לא לדמיין. בפסולת זו נעשה שימוש חוזר – היא מתגלגלת לתוך תעשיית המזון של בעלי החיים על מנת למלא את נפח הבשר ברכיבים ירודים אשר אינם מכילים מספיק ממנו. כך יוצא שבתמורה לאמון שלנו באיכות המזון שלהם, יצרנים רבים מגישים לכלבים ולחתולים שלנו את הזבל שאנחנו לא מוכנים לאכול. מיותר לציין שגם אם אותו כלב או חתול יסכימו לאכול את אותם מוצרי לוואי, הערך התזונתי שלהם הוא נחות ביותר. לכן, כאשר אתם רואים ברשימת הרכיבים את צירוף המילים "מוצרי לוואי" (by product), דעו שהמזון שבידיכם איננו כל מה שהוא מתיימר להיות.

 

הגדרות כלליות

 פעמים רבות תמצאו ברשימות הרכיבים "קמח עופות" (poultry meal) במקום "קמח עוף" (chicken meal) – הבדל קטן אבל משמעותי. מה ההבדל בין עוף (chicken) לעופות (poultry)? "עוף" מוגדר כתרנגולות, נקודה. ההגדרה "עופות" יכולה להכיל כל בעל כנף שמצא דרכו אל תוך המזון, בין אם מדובר בתרנגולות, תרנגולי הודו, ברווזים, אווזים וכו'. ברור לכולנו שמטעמי שיווק, ליצרן עדיף לרשום את שמות כל סוגי הבשר, שכן הדבר מצטייר באופן חיובי בהרבה, אז השאלה היא, למה הכינוי הכללי? שאלה זו מחזירה אותנו לנושא מוצרי הלוואי. יצרני מזון בעלי החיים עשויים לרכוש את שאריות תעשיית המזון של בני האדם, בנוסף לכל בשר אחר שאין לו שימוש, כולל חיות משק חולות ומומתות ולעתים אפילו חיות דרוסות (!). כאשר בשר זה נכנס לאוכל, הם לא מציינים בדיוק מה הוא כולל מאחת משתי סיבות: או שהם לא רוצים שנדע מה היה בפנים, הוא שהם בעצמם לא יודעים. לא ברור איזו מבין האפשרויות גרועה יותר.

 לכן כאשר אתם רואים ברשימת הרכיבים "בשר/קמח עופות" (poultry meat/meal), דעו שהדבר מעיד רבות על איכות האוכל. לעתים ההכללה תהיה אף רחבה יותר כגון "בשר בע"ח" (animal meat) או "שומן בע"ח" (animal fat). אם תשאלו באילו בעלי חיים מדובר, לא תמצאו תשובה, ונותר לנו רק לדמיין. במקרה הגרוע ביותר אף תיתקלו ברכיב "קמח בשר ועצמות" (meat and bone meal). מישהו יודע באיזה בשר מדובר? כדי לזהות אוכל איכותי, חפשו רכיבים המופיעים בשמם הספציפי (עוף, כבש, סלמון, ברווז...) ולא כהגדרות כלליות ומעורפלות.

 

מגוון

 אף שאין הכרח בדבר, בעלי חיים יעדיפו – הן מבחינת הטעם והן מבחינת התזונה – להנות ממגוון סוגי בשר במזונם. ראוי לציין שרגישויות למזון עלולות להגביל את המבחר התזונתי העומד בפני חיות המחמד במקרים מסוימים. 

 

פחמימות

 כפי שציינו, העמילן מרכיבי הפחמימות נותן למזון את צורתו ומהווה הכרח. מעבר לכך, הרכיבים שמכילים פחמימות מספקים מקור של אנרגיה זמינה וסיבים תזונתיים חיוניים. במרבית המקרים הפחמימות במזון יגיעו מדגנים שונים, אך מכיוון שאלו לא מהווים חלק טבעי מהתזונה של כלבים וחתולים, קיימת חשיבות רבה לבחירת הרכיבים הנכונים.

 שיבולת שועל ואורז (בפרט אורז חום מלא, בניגוד לאורז לבן מעובד) הם סוגי הדגנים העדיפים במזונות כלבים וחתולים. הם מספקים אנרגיה רבה וזמינה יותר ומתעכלים בקלות רבה יותר מרוב סוגי הדגנים האחרים, ואינם ידועים כגורמים לבעיות כלשהן. עם זאת, בגלל מחירם היקר יחסית, לא תמצאו אותם ברוב סוגי המזון. שעורה אף היא נחשבת לדגן מאיכות טובה.

לצערנו, רוב יצרני המזון מעדיפים להשתמש בחיטה ובתירס כדי למלא את תפקיד הפחמימות. זאת מכיוון שהם זולים משמעותית מהדגנים האיכותיים יותר כגון אלה המצויינים למעלה, אך לצערנו את המחיר משלמות חיות המחמד שלנו: חיטה ידועה כאחד מגורמי האלרגיות הנפוצים ביותר בקרב כלבים וחתולים, והתועלת התזונתית של תירס לבעלי חיים אלו הוא זניח במקרה הטוב – מלבד העובדה שהוא מדמה תחושת שובע ותופס נפח רב באוכל (filler). למעשה, זהו עניין מוכר שהדרך הטובה ביותר עבור יצרן מזון לקצץ בעלויות היא למלא את המזון בתירס. השתדלו להימנע ממזונות המכילים רכיבים אלו.

 מזונות מהרמה הגבוהה ביותר יכילו בדרך כלל תפוחי אדמה ובטטות (מבושלים ומעובדים, כמובן) כמקור בריא וקל לעיכול של פחמימות, בין אם לבד או בשילוב עם סוגי דגנים איכותיים. מזונות אחרים מהשורה הראשונה ישתמשו לעתים בטפיוקה, עמילן המופק משורש המניהוט, כדי לתת למזון את צורתו מבלי להכביד עליו בפחמימות.

 

גלוטן וסויה

 פעמים רבות תוכלו למצוא ברשימת הרכיבים "גלוטן תירס" או "גלוטן חיטה". זהו חלק מגרעין הדגן המורכב בעיקר מחלבון. במרבית המקרים, לתעשיית המזון של בני האדם אין כל צורך בחלק זה ולכן נמצא אותו עושה את דרכו אל מזונות הכלבים והחתולים כמוצר לוואי זול (מתחיל להישמע מוכר?). הימצאות גלוטן במזון מוסיפה לו חלבון רב, אך כמובן שזהו חלבון זול בעל ערך תזונתי ירוד, שנוסף כדי להציג נתונים מרשימים באחוזי החלבון בטבלת הסימון התזונתי. בנוסף, הגלוטן הוא החלק בחיטה ובתירס אשר גורם לרוב לרגישויות אצל כלבים וחתולים.

 סויה משמשת לאותה מטרה בדיוק – ונושאת את אותן השלכות. היא מעלה את אחוזי החלבון במזון, אך זהו חלבון "ריק", מה גם שאף היא חשודה עיקרית בגרימת אלרגיות. לכן כאשר אתם מבחינים באחוזי חלבון מרשימים במזון של חיית המחמד שלכם, חפשו ברשימה את אחד מהרכיבים הללו כדי לקבוע האם הוא באמת מזון איכותי.

 

מילה אחרונה

 כולנו עשויים ממה שאנו אוכלים. בעלי החיים שלנו הם שותפינו לדרך, וכשם שהם נמצאים שם לצידנו, ראוי שנדאג למלא את כל צורכיהם בהתאם. תזונה נכונה עוזרת לשמור על בריאות חיית המחמד, על משקלה התקין, להאריך את חייה וגם, כדאי לציין, חוסכת ביקורים מיותרים לוטרינר. כשם שכיום אנו מקדישים יותר ויותר מחשבה להרכב התזונה שלנו, רק מתבקש שחיות המחמד, אשר תלויות בנו ואינן קובעות לעצמן את תזונתן, יקבלו מאיתנו יחס דומה. התקווה היא שהעיון במדריך זה יסייע לכם לקבל בעצמכם את ההחלטה הטובה ביותר עבורכם ועבור חיית המחמד שלכם.

גילוי נאות: הכותב הוא מנהל ברשת "אניפט", לחיות מחמד, מזון וציוד.

מידע מפורט ממש טוב, ולי אישית זה עזר מאוד, כי תמיד חיםשתי מידע נרחב בנושא של התזונה לחתול שלי, ראיתי כמה מוצרי פרסום של אוכל לחיות מחמד אך אף פעם לא ידעתי מה נכון באמת עבורם.

ברצוני להמליץ על מאמר מצויין על בחירת מזון לבעלי חיים, באתר אבי ציוד ומזון לבעלי חיים.

עבור לעמוד
בחזרה לפורום
כרגע בפורום זה: אין משתמשים רשומים
עבור לפורום:
חתולים
בחר
בחר