זה לא סתם סמוך בזמן...
קודם כל, אפילו אם הנחיתו מכה על על הגרמנים זה עוד לא היה אומר כלום עבור יהודי אירופה. לא סתם פולין התרקנה מיהודים, באותה מדינה יהודים במהלך השואה איבדו את כל הרכוש שלהם ולמאות אלפים מהם אחרי שהשתחררו ממחנות השמדה לא היה לאן לחזור בבתיהם ישבו פולנים שלא התכוונו להתחלק "ברכושם" החדש ולא היו חסרים מקרים של פרעות ביהודים. לא סתם מרבית יהודי אירופה אחרי השואה עזבו או לארצות הברית, או לארץ ישראל, הם הבינו שעם השכנים הישנים אין מה לחפש, חלקם סמכו על הנאורות ופתיחות אמריקאית ולקם שלא סמכו על אף אחד עזבו ארצה והחליטו שהאמצעי הכי בטוח למניעת השואה בעתיד זאת מדינה יהודית עצמאית כאן.
רבים התיחסו לרעיון הזה לפני השואה באהדה, אבל הרכוש והחיים הנוחים באירופה מנעו מהם זאת, אז אותם אנשים איבדו הכל באירופה, שום דבר לא החזיק אותם שם והגוים לעתים אמרו במפורש "כאן אין לכם מקום". ואז מבחינתם זה כבר לא היה משנה לאן ללכת, למקומות הסמוכים לבית הישן, או לארץ ישראל. אז בסופו של דבר מדינת ישראל הוקמה כתגובה על השואה.
זה מה שהיה אז. אם לפני כארבעים שנה עניין של שואה היה ברור לכולם, אז היום יש המון מכחישי שואה בעולם וגם דרך אגב העניין של הבריחה מן האירופה המשוגעת היום כבר זה ממש לא המוטיב המרכזי בתודעתינו.
ומה שלא נעשה בעולם, עד כמה שלא נרצה שהגוים יזכרו לעולם את השואה, בעיקרון זה מאמצי שוא שלא יביאו לשום מקום. שמישהו יכיר בשואה מיוחדת לעם ישראל? מקסימום שאנחנו אולי יכולים לקבל זה לעמוד בראש הרשימה הארוכה של העמים שנפגעו כתוצאה מרצח עם, לא יותר מכך וגם זה מאנשים נאורים שמתייחסים אלינו באהדה, מאלה שיש להם רגשות אשמה כלפינו, קודם מגרמנים, אנחנו אולי עוד נוכל לקבל איזו שהיא חרטה ואולי פיצוי כספי, אבל זה ממש לא יבוא מכל הלב וגרמנים רבים מן הסתם לא שמחים להתנצל בפנינו עד העצם היום הזה, על אלה שגזלו רכוש של אבותינו בימי השואה ועדיין מחזיקים בו, אני כלל לא מדבר.
אז מה אני אגיד? כך או אחרת, שואה זה הפרק הכואב שלנו, זה חלק מן ההיסטוריה שלנו, לכל אלה שמאמינים בו בעולם, אני מוכן להגיד כל הכבוד ותודה רבה, מאלה שלא מאמינים בה אני בעיקרון לא דורש כלום, אלה שיש להם מה להסתיר- שאלוקים ישפוט אותם. אנחנו תפקידינו לזכור שזה היה ולדעת שחס וחלילה בצורה כזאת, או אחרת זה עלול לחזור ועלינו לעשות הכל כדי למנוע זאת.
לגבי חרדים- השואה כואבת להם לא פחות מאשר לנו, יש להם הסברים משלהם לשואה, היגיוניים וחזקים מבחינתם. לא סתם רבים מאותם חסידים שנתקעו באירופה הבוערת יחד עם רבניהם נשארו נאמנים לרבנים שלהם, יש להם הסברים מספקים לאירועי השואה. היו כאלה שבגלל השואה חזרו בשאלה והיו כאלה ששמרו על הנאמנות למסורת האבות והם היו לא מעטים. פשוט עבור החרדים השואה זה לא האירוע היחיד, מבחינתם זה פרעות הכי גדולות שהיו בהיסטוריה הגלותית והם זוכרים בנוסף גם את חורבן בית המקדש, אז בשבילם השואה היא בערך כמו אותו אירוע. הציבור החרדי זוכר ולא שוכח, הוא לא שומע צפירות, לא עומד דום, אבל זוכר וקורא קדיש.