המדינה תחזיר לארץ זרים שגורשו בטעות
יום שלישי, 15 במרץ 2005, 7:23 מאת: רותי סיני, הארץ
"בית הדין מבקש בהזדמנות זו להביע מורת רוח על כך שלמרות שרשות אחת מרשויות המדינה נתנה עיכוב הרחקה... רשות אחרת, ככל הנראה מינהלת ההגירה, הרחיקה בינתיים את המבקש מהארץ - ובכך סיכלה את האפשרות לגבות את עדותו" (צילום: ניר קידר, הארץ)משרד הפנים השהה גירוש 2 פועלים תאילנדים, אך משטרת ההגירה לא מילאה אחר הצו. אתמול הודתה בכך והודיעה שתשיבם לישראל. אמורים להעיד נגד מעסיק שהלין אותם בלולי אווזים
משטרת ההגירה תממן את החזרתם לארץ של שני פועלים תאילנדים שגירשה בטעות. כך הודיעה אמש דוברת משטרת ההגירה, סנ"צ שלומית הרצברג, לאחר שבית הדין לעבודה הביע מורת רוח מהגירוש. טרם הרחקתם מהארץ הורה משרד הפנים להשהות את סילוק השניים, כדי לאפשר להם להעיד בתביעות שהגישו נגד מעסיקם.
השניים משתייכים לקבוצה של 14 פועלים תאילנדים, שנעצרו על ידי משטרת ההגירה לפני כחודש במושב בן-זכאי, בו הועסקו בפיטום אווזים. המעצר זכה לכיסוי תקשורתי נרחב בשל התנאים הקשים בהם שוכנו - בלולי אווזים מעל לצינור ביוב פתוח. נגד הפועלים הוצאו צווי גירוש, משום ששהו בישראל באופן לא-חוקי.
לפני כשבועיים הגישה הקבוצה, באמצעות העו"ד אבנר בן-טוב, תביעות כספיות כנגד מעסיקם, ציון דעדוש. בית הדין לעבודה קבע ל-11 מהם תאריך למסירת עדות מוקדמת, טרם גירושם. לבקשתו של בן-טוב, נתן משרד הפנים הוראה למשטרת ההגירה לעכב את גירושם של שלושה נוספים עד ל-15 במרץ - כדי לאפשר גם להם להעיד.
למרות זאת, ב-9 במרץ, הועלו שניים מהשלושה על טיסה לבנגקוק.
בתגובה לגירוש, כתבה אתמול הרשמת שלי ולך מבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב: "בית הדין מבקש בהזדמנות זו להביע מורת רוח על כך שלמרות שרשות אחת מרשויות המדינה נתנה עיכוב הרחקה... רשות אחרת, ככל הנראה מינהלת ההגירה, הרחיקה בינתיים את המבקש מהארץ - ובכך סיכלה את האפשרות לגבות את עדותו".
משטרת ההגירה מסרה בתגובה, כי "לצערנו נפלה תקלה במערכת הממוחשבת שלא זיהתה את ההודעה (של משרד הפנים, ר.ס.), בדבר עיכוב השבתם לארצם... לפיכך מינהלת ההגירה תממן את טיסתם לישראל לצורך מתן עדות בבית הדין לעבודה. נציין כי מינהלת ההגירה עושה רבות למען מימוש זכויותיהם של עובדים זרים, ולא אחת עיכבה מיוזמתה את יציאתם עד לקבלת כספם".
לדברי סיגל רוזן, ממוקד הסיוע לעובדים זרים, גירוש עובדים בלא שניתנת להם אפשרות להעיד הוא תופעה מוכרת: "נשאלת השאלה מדוע בתי המשפט אינם מחייבים את משטרת ההגירה לשאת בעלות ההחזרה ארצה של מהגרי העבודה שגורשו בניגוד לצווי בית משפט ובניגוד להחלטות משרד הפנים".
ואני שואל האם באמת הגירושים ההמוניים שווים את זה ?
במקום לטפל במחלה (המעסיקים) - הם מטפלים בסימפטומים...