שנת שירות- לעשירים בלבד?
אני ש"ש כבר כמעט חצי שנה ועלו לי אי אלו תהיות בנוגע לשנת שירות ולכסף.
בתחילת השנה החלטתי שהשנה אני אהיה עצמאי לכל דבר, כחלק מתהליך שנת השירות.. זה אומר גם לא לקחת חלק מההורים מבחינתי, דבר שמאוד שאפתי אליו- גם בגלל המצב הכלכלי שמשפחתי שרויה בו וגם בגלל העיקרון- ברגע שאני לוקח כסף מהורי אני הופך את חוויית שנת השירות סגורה בפני אלה שהוריהם לא מסוגלים לתת להם את הכסף הזה.
לצערי, הבועה הזאת התנפצה לי בפנים.
זה התחיל מזה שרשמית, התחלנו את שנת השירות ב-12 באוגוסט אך התשלום הראשון נכנס לבנק ב-9 בספטמבר. יצא לי לעשות שנת שירות במקום מאוד רחוק מאיזור מגורי ומה שקרה זה שאת החודש הראשון נאלצתי לממן בעצמי. ההסבר לכך הוא שככה זה עובד בעולם- אתה עובד חודש ואז מקבל כסף על העבודה שביצעת. יצא שכל הכסף שחסכתי בחופש, אחרי שקרעתי את התחת בעבודות, הלך על הוצאות המחיה שלי בחודש הראשון ובעיקר על נסיעות הבייתה, שכן הכניסה לקומונה הייתה רק בתחילת ספטמבר בשל אילוצים מסויימים.
בנוסף לכך, גם אחרי שהתארגנתי ולמדתי לחסוך ולחיות מכמות כסף לא גדולה בכלל, גיליתי כמה עובדות שממש עיצבנו אותי!!
הראשונה שבהן היא שכמות הכסף שתקבל בשנת שירות תלויה במקום שאתה נמצא בו. אם להנהגה יש כסף- אתה חי בסבבה.. ואם ההנהגה במצב כלכלי קשה- נדפקת. אני לא בטוח שזה ככה בכל המגזרים אבל במגזר שלי- זה ככה!! לא צריך להיות איזה שיוויון כאן???
העובדה השניה היא ששנת שירות, בדיוק כמו המשלחות, היא אכן אופציה לחניכים אמידים בלבד. אני מכיר המון שינשינים מכל המגזרים וההנהגות אבל אין אחד שלא צחק לי בפנים כששמע שאני לא מקבל כסף מהורי על בסיס קבוע, מעין דמי כיס שבאים כתוספת לדמי המחיה.
האטימות הזאת מרתיחה אותי!!! לפחות למשלחות יש תקציב סבסודים מכובד ביותר (במשלחת האחרונה לארה"ב הושקעו כ-40 אלף שקלים בסיבסודי חניכים אם אני לא טועה). לעומת זאת, ש"שינים גם ככה מקבלים כסף מהתנועה, אפילו שהוא לא מספיק לשום דבר, אז אף אחד לא חשב שצריך לסבסד כאן מישהו. המציאות היא אחרת, שינשינים צריכים להיות תלויים בהורים בצורה בלתי רגילה בשביל לקיים חיי יום יום נורמליים. אבל מה אם להורים אין כסף בשביל שהילד יהיה תלוי בהם? אני חושב שהצד הזה שבשנת השירות לא הובהר לי כמו שצריך.. אני הייתי בטוח שבמקום להיות מעמסה על הגב של ההורים אני אהווה איזשהי הקלה בתקציב החודשי של המשפחה. ושלא תבינו לא נכון, אפשר לחיות מ-900 ש' בחודש, באמת שאפשר. אבל זה קשה מאוד כשחברי הקומונה מזמינים על בסיס כמעט יומי אוכל מוכן, או יושבים בבורגאנצ'ים למיניהם כל הזמן. במיוחד שהקומונה שלי היא קומונה מאוד מיוחדת עם בעיות מיוחדות משלה שגרמו למצב הזה, שאין אוכל במקרר, שאין קניות שבועיות, שכל אחד דואג לעצמו, שכמעט אין חיי קומונה.. אני יודע שזה לא קורה ברב הקומונות אבל אם זה המצב, שיש לי כבר מינוס של כמה מאות טובות בבנק, למה אף אחד לא אמר לי שככה זה יהיה לפני החתימה? למה אני צריך לגלות את זה לבד?
אני יודע שאני לא הש"ש היחידי שנמצא במצב הזה. יצא לי לדבר עם עוד המון ש"שינים שצריכים לקחת כסף מההורים כדי לחיות. ההבדל הוא שההורים שלהם מצליחים לעמוד בזה, אפילו גאים ושמחים טיפה שהגוזל לא התרחק עד כדי כך מהקן. אבל מישהו בתנועה חשב פעם מה עם אלה שההורים לא יכולים לדאוג להם? כבר הגעתי למצב בשנה הזאת שלא אכלתי שום דבר במשך יומיים, לאן אני עוד אגיע? אני יכול בכל שלב לחתום ויתור, לעבוד במקדונלדס כל היום ולהרוויח פי 2-3 ממה שאני מקבל עכשיו. אבל אני לא, כי השנת שירות שלי יותר מידי חשובה לי, כי אני מאמין במה שאני עושה. אבל כמה נמוך אפשר לרדת?
למה הסטיגמה הזאת, שש"שינים הם עניים, צריכה להמשיך להתקיים? למה ש"שינים מגיעים למצב שעושים ישיבות בבתים של שכב"ג כדי לאכול? למה יש שבטים מסויימים שהשכב"ג בא עם אוכל לשבט כדי שהמרכזים הש"שינים ישבעו? אנחנו באים לעשות משהו טוב לקהילה, באמת מכל הלב. ככה אנחנו צריכים לחיות??
לאחרונה שאלתי מהאחראי עלי אם זה אפשרי לשלב עבודה בשנת שירות. הוא אמר לי שיברר את זה ועדיין לא חזר אלי אבל אני מניח מה התשובה תהיה. העובדה היא שיש לי המון זמן פנוי, מספיק בשביל 2-3 משמרות בשבוע ועוד כמה מאות טובות בחודש, שישתלבו טוב עם המינוס שלי בבנק. אבל אני לא עובד. אף ש"ש (להוציא את גרעין תמורה) לא עובד, למרות שזה יותר מאפשרי. שמעתי על לא אחד ולא שני ש"שינים שנאלצים לעשות בייביסיטר, או לתת שיעורים פרטיים תמורת תשלום, או כאלה שמצאו מקום שישלם להם במזומן על עבודתם.
הייתי רוצה לשמוע מה אתם חושבים על זה, בין אם אתם שמיניסטים שמתעניינים, ש"שינים נוכחיים, ש"שינים לשעבר או בעלי תפקידים בתנועה.
בנוסף, הייתי רוצה לשמוע תשובה מספקת לשאלה- מדוע אי אפשר לעבוד במקביל לשנת שירות.
תודה לכל המגיבים
אפשר גם אחרת
אני כבר לא ש"ש כמעט שנתיים וחצי, אבל משהו אני כן זוכרת.
אז כן, לפעמים המקרר היה ריק והיינו רעבים, אבל זה היה אך ורק בגלל שהיינו מתעצלים לרדת לסופר ולעשות קניות. ואת הכסף שמנו בקופה משותפת והוצאנו משם _ביחד_ לאוכל, ונסיעות בתוך העיר והביתה, כל אחד לפי צרכיו, ויציאות קומונה בערך פעם בחודש (לא כולל גיחות לים, או שיטוט ביפו העתיקה, או סיבוב באלנבי, לא משהו שדורש יותר משני ניקובים בכרטיסיה)
וכן, בסוף ישיבות בהנהגה היינו מחלקים את האוכל בין כל הקומונות של הש"ש, אבל זה היה חלק מהקטע, וממש לא בגלל שלא היה כסף. כי אם היה צריך, היינו מוותרים על הקולה, ומסתפקים במיץ (או אפילו בסופר דרינק הזכור ל, הממ, נניח שטוב) או על יוגורטים של הבנות בתקופה ה"בריאה" שלהן, או שקונים את הגבינה צהובה הזולה יותר. להתמודד עם התקציב החודשי שלנו, כקבוצה, היה חלק בלתי נפרד מחיי הקומונה.
אז בחודש הראשון (אחרי שסינג'רנו את נגה להיות גזברית) הצטמצמנו, כדי לראות מה עולה כמה וכמה צריך ממה, ובנינו תקציב חודשי, ואז הסתבר שאפשר לחיות כמו בני אדם, ולהקציב דמי כיס לכל אחד מאיתנו לבזבוזים קטנים, (כי גם אצלנו, אף אחד לא רצה לחיות על חשבון אבא ואמא) ובסוף השנה, אפילו גילינו שנשאר לנו מספיק כסף לטיול קומונה.
אז לא שתמיד היה קל. ואמנם היה חודש שהכסף התעכב. אז הצטמצמנו קצת יותר, (והשתמשנו בחסכון של הקומונה) ובסוף הכסף הגיע והכל התאזן.
ולא צריך לאכול מנות חמות (כי גם זה איחס, וגם בכלל לא עסק זול!) אבל לבשל פסטה או אורז זה הדבר הכי פשוט בעולם, גם כשמגיעים עייפים לדירה. לטגן חביתה או נקניקיות זה בדיוק 10 דקות, ואני עדיין זוכרת בזעזוע איך בעשר בבוקר, רגע לפני היציאה לבית ספר, הש"ש השני היה מטגן המבורגרים בשלווה.
אני לא כותבת את זה כדי לזלזל בבעיה שלך. אלא בעיקר כדי להראות לשמיניסטים המודאגים באזור שאפשר גם אחרת. כן, הרבה פעמים ש"ש מסתובבים רעבים. בדרך כלל? זה בעיקר כי בפעם הראשונה אתה באמת יוצא מהבית ועומד בזכות עצמך. כי פתאום אתה מבין שאם אתה לא תדאג שהמקרר והארונות יהיו מלאים, הם לא יתמלאו מעצמם (אנחנו יודעים את זה קודם, כמובן, אבל איכשהו, פתאום זה אחרת...)ושאם אתה חוזר עייף ומתעצל, אז או שמישהו אחר מהקומונה יבשל לך, או שתשאר רעב.
ואז היינו מזמינים פיצה. כשזה במינון סביר, זו יופי של דרך לפנק את הקומונה.