£33£ אייזיק ניוטון המאמין £30£
התפוח לא נפל רחוק מהעץ, כולנו מכירים את אייזיק ניוטון, אחד מגדולי המדענים שבכל הדורות אם לא הגדול שבהם, מדען דגול שקביעותיו ותגליותיו בתחומי הפיסיקה, כימיה, אופטיקה, אסטרונומיה, מהווים את יסודותיו של המדע המודרני, ההולך על פי הנחיותיו של ניוטון עד ימינו.
לאחר מותו הותיר אחריו ניוטון עיזבון סיפרותי עצום, אלפי עמודים בכתב ידו שנמסרו לידי קרובי משפחתו, החוקרים המועטים שהורשו להציץ בהם נרתעו מתוכנם ודנו אותם לגניזה, דמותו של ניוטון התקבלה כסמל לאומי, והיה חשש שפרסום המסמכים יגרום לשערוריה גדולה.
הבישוף האנגליקני סמיואל הורסלי התבקש לבדוק את התיבה בה היו טמונים כתביו של ניוטון מתוך כוונה לפרסם ברבים את הגיגיו של המדען הדגול, כאשר הצליח לבסוף הבישוף לפענח ולהבין את הכתוב בדפים הצפופים, "הוא נרתע באימה וסגר את מכסה התיבה בטריקה רועמת" תיעדו עידי ראייה.
מה היה בתיבה שכל כך הבהיל את הבישוף האנגלי? מדוע הוסתרו מעיני הציבור כתביו הרבים למשך כמאתיים שנה? ומעל הכל, מה היה סודו האחרון של ניוטון?
כתביו הנסתרים של ניוטון הועמדו למכירה פומבית לאחר מאתיים שנה ע"י בית המכירות סות'ביס, רובם נרכשו ע"י הכלכלן הבריטי ג'ון מיינרד קיינס, והחלק הנוסף ע"י המזרחן אברהם שלום יהודה, חלק זה של האוסף נמצא בבית הספרים הלאומי האוניברסיטאי בירושלים.
מיינרד קיינס, עמל במשך שש שנים על פיענוח כתבי היד של ניוטון שהיו ברשותו, קיינס היה הראשון שחשף לעולם פרט עלום ומפתיע לגבי ניוטון, פרט שמשפחתו ומקורביו העדיפו להסתיר ולהצניע. "ניוטון היה אדם דתי מאד שראה בעבודתו המדעית שליחות שנועדה לחשוף את חכמת הבורא בעולם הטבע" כותב קיינס, "אולם כבר בשלב מוקדם מאד בחייו זנח ניוטון את האמונה הנוצרית שעליה התחנך, ומתוך התעמקותו בכתבי הקודש, האמין ניוטון בתפיסת היהדות, בהתאם להשקפתו של הרמב"ם". אך היה זה רק קצה הקרחון, ככל שנחשפו כתביו של ניוטון התברר כי השפעת החשיבה והאמונה היהודית על ניוטון היו עמוקים מכפי ששיערו, התברר שניוטון שלט היטב בשפה העברית ובספרייתו הפרטית נמצאו ספרים כמו "מורה נבוכים" ו"משנה תורה" של הרמב"ם, ספר "סדר עולם" חומשי תורה עם פירוש האברבנל, כתביו הנסתרים של ניוטון הוכחו על בקיאות גדולה בספרות חז"ל, אף בספרי הראשוני והאחרונים, באחת ממחברותיו עוסק ניוטון בנבואות אחרית הימים ומלחמת גוג ומגוג, ומביא ניוטון ראיה לדבריו, מהתרגום הארמי של מגילת אסתר, ומפירושיהם של האבן עזרא, ורבי סעדיה גאון, במקום אחר עוסק ניוטון בדיון הלכתי לגבי מצוה מסויימת, ומביאר בהרחבה את דעתו של "ספר החינוך" ומציין כי דיעה זו חולקת על פירוש רש"י, בהמשך הוא מביא סיוע מתוך הספר "קרבן אהרן" של רבי אהרן בן חיים, בכתביו ניתן למצוא קטעים שלמים מהתלמוד בבלי וירושלמי, חלקם בעברית.
בחלק אחד של כתביו עוסק ניוטון רבות בתבנית המשכן ובית המקדש, וכותב שיש בהם את המפתח לגלוי סודות הבריאה, "כי כל סודות הבריאה מרומזים במידות של בית המקדש, בכלי המקדש, ובסדר העבודה בבית המקדש" וכותב ניוטון כי סודות אלו רמוזים בעיקר בבניין בית המקדש השלישי שייבנה לעתיד לבוא, אך כדי להבין את פרטי הבית השלישי שומה עליו להבין כהלכה את כל הפרטים הנוגעים למשכן ולשני בתי המקדש, במחברת אחר מחברת ערך ניוטון ניתוחים מסובכים והשוואות מדוקדקות כדי להבין את המשמעות הנסתרת של בית המקדש.
לדברי החוקר מיינרד קיינס, התענינותו והתעסקותו של ניוטון ביהדות לא נבעו מסקרנות אינטלקטואלית גרידא, השקפותיו בענייני דת ואמונה הושפעו עמוקות מדברי חז"ל, השפעה יהודית זו גרמה לניוטון לדחות את עיקרי היסוד של האמונה הנוצרית, ולחיות בהתאם ל"שבע מצות בני נח".
אין פלא שניוטון הקפיד לשמור על השקפותיו אלה בסודי סודות, בתקופתו השקפות מסוג זה היו עלולות לסבך אותו בצרות צרורות, ואף להעמיד את חייו בסכנה, לא ייפלא איפוא, שלאחר מותו בני משפחתו הבינו את החומר הנפיץ הטמון בכתביו, והקפידו לשמרם על סורג ובריח, כדי שלא לפגוע בתדמיתו ובמעמדו של המדען הדגול, הסוד הגדול היה חייב להשמר.
ניוטון גם האמין שיסודות המתמטיקה והפילוסופיה היוונית נלקחו במקורם מהיהודים, כדי לבסס טענה זו, שקע ניוטון במחקר מעמיק ומפורט של תולדות ימי קדם, שבו הגיע למסקנה, כי היוונים זייפו את ספרי ההיסטוריה שלהם והוסיפו להם 300-400 שנה כדי להסתיר את עובדה שאת רעיונותיהם ותגליותיהם נטלו מבני ישראל.
את עובדת היותו אדם מאמין גם חשף בכתביו שפרסם, ניוטון ראה את המדע והאמונה בבורא כחלק אינטגרלי שאין להפרידו, בספרו "פרינקיפה מתמטיקה" (בעברית "היסודות המתמטיים של פילוסופיית הטבע") שבעיני רבים נחשב לספר המדעי החשוב ביותר שנכתב אי פעם, כותב ניוטון "המערכת היפה של מערכת השמש הפלנטות וכוכבי השביט, מוכרחה להיות תוצאה של ישות אינטליגנטית ורבת עוצמה", ובמכתב ששיגר לידידו ריצ'ארד בנטלי כותב ניוטון, "בכתיבת ספרי הנחה אותי החיפוש אחר היסודות שיחזקו בקרב בני האדם את האמונה באלוקים".
הדורות הבאים עשו מאמץ כדי להציג את ניוטון בצורה הנוחה להם, באנגליה הנוצרית הצניעו והתעלמו מדיעותיו על היהדות והתנגדותו לנצרות, ובמאה ה-19 כאשר גבר כוחה של האידאולוגיה החילונית ניסו להציג את ניוטון כאיש מדע אתאיסט, אך כתביו אלו מעידים כאלף עדים על היותו מדען מאמין, ובאמונה היהודית דווקא.
אני מצרף פה צילומים מכתביו של ניוטון ובהם ציטוטים מתוך כתבי הקדש כתובים בעברית בכתב ידו, ניתן להגדיל את התמונות ע"י לחיצה עליהן.
שלום tomato היקר וחג שמח "לתודעת העל" כל התשובות.
הכתבה שלך על אייזיק ניוטון מעניינת מאוד.
מאחר ובורא עולם ברא את כל העולם וגם את הגויים,
ולכן יש גם גויים שמחוברים ליהדות ויש גם אוהבי ישראל.לעניין האמונה בבורא הדבר אינו פשוט,
כידוע כולנו שליחים של הבורא בעולם הזה,
הבורא החליט שלא נדע בדיוק מהיכן באנו לעולם הזה וגם אנו לא כל כך יודעים מה תפקידנו בעולם הזה, כל זאת כדי לא לפגוע בבחירה החופשית שלנו
בהיותנו בעולם הזה,
יש שקוראים לעולם הזה גם עולם החלום ,
הרי כתוב כחלום יעוף,
לשאלות הגדולות הללו יש תשובות ברורות ומפורטות.
יש 10 ספרים מתוקשרים של זאב אבירז "תודעת העל"
יש "בתודעת העל" את כל התשובות לכל השאלות שלך ושלי גם יחד, ממולץ ללמוד ולדעת.
חג שמח