טוב, אז אני אתחיל: לגבי נקודת ההתחלה של דיון זה
כיוון שהנושא הוא תמיד בהתהוות (מבחינת הפירושים) כדאי להגביל אותו במקצת, כדי לשמור על מיקוד (פוקוס, לא כתובת).
שני המקורות הללו- ה-"בהגווד גיטה " של וייאסה וה-"יוגה סוטרה" של פטאנג'לי מהווים למעשה את שני הקטבים של הספקטרום מבחינת נקודות המוצא. לכל אורך השנים יש דיון/ויכוח איזה נקודת מוצא משתיים אלו יותר רלוונטית , ומה יותר "נכון"- כאשר "נכון" זה לא-דווקא "אני כן ואתה לא" , אלא היכולת לתרגם את ה"דארשנה" (הפילוסופיה, אם תרצו, למרות שלא בדיוק) לכלים מעשיים ברי ביצוע וקיום/תרגול.
חשוב לזכור:
מבחינה הסטורית- הטקסט שמהווה את המקור ליוגה המכונה "יוגה קלאסית"- הוא היוגה סוטרה של פטאנג'לי.
הוא זה שקיבל מעמד של "דארשנה" עצמאית- אחת מתוך שש הדארשנות (שאט דארשאנה) הקלאסיות של התרבות ההודית.
היוגה, כשיטת מחשבה/תרגול , מוזכרת גם הרבה לפני שהיוגה-סוטרות נכתבו: ב"בהגווד גיטה" יש התייחסות נרחבת ליוגה עצמה, ולכמה שיטות/גישות יוגה. הבהגווד-גיטה הינו טקסט הרבה יותר עתיק מהיוגה סוטרה- עניין של לא הרבה, איזה 4000- 5000 שנים...
ובכל זאת- ה"יוגה סוטרה" קיבל את המעמד העצמאי-רשמי. ומכאן והלאה- הבו לנו דעות, גישות, פרשנויות, חכמה,בינה ודעת. בתנאי אחד- שכולנו מתכוונים בכנות ללמוד, לא להתנצח, ולא לפגוע. אני אומר את זה מכיוון שבדיונים קודמים היו "יציאות" מיותרות. (לדעתי, כמובן). וכולנו נסמיך את הבויארסקי לנצח על המקהלה.
בשמחות-
גילי חרובי
מהי מטרת היוגה?
קודם כל,כל הכבוד גילי על ההצעה והרעיון לדיון שכזה,נראה שיהיה שמח... השאלה "מהי מטרת היוגה?",לקחה אותי "לבירור פנימי"שבסופו(נכון לרגע זה)הבנתי שאמנם אני מתרגל שנתיים, אך לא טרחתי לברר מהי מטרת תרגול היוגה עפ"י הכתובים. היוגה עושה לי טוב ,אך מהו הטוב הזה ?ולשם מה?
בבהגווד-גיטא ,פרק שישי,פסוקים 23-20:"בהיות ההכרה נחה ותנודותיה שוככות ,מרוסנות בתרגול היוגה ,העצמי רואה את העצמי בדרך ישרה,ומסופק בעצמו.
אז ידע אושר אין קץ מי אשר מחושיו בתודעה הפנימית והוא מעבר לחושים.בהיותו מכונן כך ביציבות,לא יסטה מן האמת.
בהשיגו הישג זה יחשוב כי אין נעלה ממנו.בהיותו מכונן במצב הזה אין הוא מטלטל ומזדעזע ,אף לא מצער עמוק.
יידעו נא הכל כי פשר היוגה הוא התק האחוד העמוק מן הסבל הנודע ,על תרגול היוגה הזאת ישקוד בנפש חפצה ,ויתמיד בה. ( תרגום: איתמר תאודור).
השאלה המתבקשת היא :מהו הסבל?,ואת מה יש לנתק ממה?
גם ב"יוגה סוטרה" , פטאנג"לי מתיחס לעניין הסבל ,פרק 2 ,פסוק 16:"יש לדחות את הסבל עוד בטרם בא". (תרגום:אורית סן-גופטה).
הסבל הוא מהשורש ס.ב.ל-הסבל סוחב על גבו משאות ,דרך תרגול היוגה אנו מנקים-משחררים את המשא הזה,עד למצב (בע"ה) שנדחה אותו עוד בטרם בא...עד לניתוק אולי?...
אשמח לשמוע ולפתח ,ליל מנוחה לכולם.